Blogopmaak

Cor van Dijken, Specialist Circulaire Economie

corvandijken • March 3, 2021

Iets in het leven kunnen betekenen voor je naaste, maar ook voor de aarde. Is dat niet ontzettend belangrijk? Je mag maar zo relatief kort met elkaar leven op deze aarde. Pak die tijd dan met elkaar om er wat moois van te maken. En vervuil dan niet je eigen nest waarin je kinderen nog weer moeten opgroeien. Zorg dat je het nest mooier achterlaat dan dat jij het aantrof! Dat is de filosofie van Cor van Dijken.

Cor, geboren in Delfzijl en opgegroeid in de voormalige graanrepubliek Oost-Groningen, in een klein dorpje genaamd Nieuwolda, is een rasechte idealist. Als laatbloeier was hij altijd bezig met uitvinden en dagdromen, waarbij hij vooral naar nieuwe ontwikkelingen keek. Techniek heeft hem altijd al aangetrokken; als kind wilde hij lasser of timmerman worden. Dat heeft ertoe geleid dat Cor meer dan 11 technische opleidingen is gaan volgen en uiteindelijk afgestudeerd is als Ingenieur.

Ik sprak hem onlangs over zijn stap naar het zelfstandig ondernemerschap. Een weloverwogen stap, waarvoor zijn vrouw hem het laatste duwtje in de rug gaf. Hij had een baan, een mooie auto en een goed salaris. Gelukkig was hij niet.
ADVIESBUREAU COR
Tijdens de intelligente lockdown is Cor – zoals velen van ons – gaan nadenken over het leven en de economie. Door de coronacrisis is hij tot het besef gekomen dat we ons juist nog harder moeten inzetten om de klimaatdoelstellingen te halen. Focussen op energietransitie en de circulaire economie is hiervoor nodig. We moeten nog beter nadenken over wat we wel en niet hebben bereikt met de lineaire economie. De noodzaak van constante groei levert, hoe paradoxaal ook, gevaarlijke situaties op voor de mensheid en de aarde en dat is wat we niet (moeten) willen, vindt Cor. En zo ontstond AdviesbureauCOR én een samenwerking met Hexitum, waar Cor vanaf 1 september 2020 als Technisch directeur verantwoordelijk is voor de Sustainable Solutions.

Beide bedrijven dragen bij aan het doel dat hij voor ogen heeft. Een betere, schonere en fossielvrije aarde. Of in beleidstermen, het voldoen aan de grote klimaatopgave. “Er moet nu echt wat gaan gebeuren en die bewustwording moet zo langzamerhand echt bij burgers en politici tussen de oren komen. En wil je impact maken, dan moet je zelf het goede voorbeeld geven”.

“We kennen in Nederland en over de hele wereld een lange geschiedenis van gebruik en hergebruik van grondstoffen. Maar wat we nu doen is wezenlijk anders. We gaan ons gebruik van grondstoffen inzichtelijk maken. Als je wilt dat iets groeit moet je het in stand houden. We zijn nu eindelijk zover dat we gaan inzien dat we niet langer die kaalslag op aarde kunnen plegen. We hebben door dat we grondstoffen niet moeten verbranden, maar opnieuw moeten gebruiken. We gaan inzien dat we ketensamenwerking moeten opzetten.”

Circulaire economie heeft alles in zich waar Cor enthousiast van wordt. Een circulaire economie bevordert samenwerking, stimuleert sterk het consuminderen, het beter maken van de aarde en het hoogwaardig hergebruik van grondstoffen. Daarbij komt dat we nu zo met techniek bezig zijn dat de ene innovatie de andere opvolgt. Ook innovaties die bij kunnen dragen aan een schoner milieu. We zijn ook eindelijk met ons allen anders gaan denken. We hoeven in een circulaire economie niet per se in te boeten op welvaart, we moeten alleen onze samenleving anders inrichten.

AdviesbureauCOR, wat staat voor Circulair Organisation for Rebuild, adviseert bedrijven en overheid om tot een circulaire economie te komen of circulaire gebiedsontwikkeling. Het doel is dat Nederland in 2050 een 100% circulaire economie heeft. Naast ruime ervaring met bouwkunde en circulair bouwen heeft Cor ook een brede kennis van materiaalpaspoorten, LCA’s/EPD’s, (circulaire) gebiedsontwikkeling, overheidsbeleid (gerelateerd aan WRO, bouw en milieu) en subsidies, waardoor AdviesbureauCOR van voldoende markten thuis is om grote stappen te kunnen zetten in de richting van een beter milieu.

Als nevenfunctie geeft Cor als gastdocent onder andere les bij Landstede Groep Bouwkunde, HAN University of Applied Sciences en de Vastgoed Business School. Hij haalt zelf ook veel energie uit het meenemen in zijn verhaal van de nieuwe generatie mee te nemen in zijn verhaal.

Geleerd van de coronacrisis
Mensen houden over het algemeen niet van veranderen. Wij zijn echte gewoontedieren. Wat we kennen, zien we als de standaard. Met andere woorden, veranderingen of transities gaan heel langzaam en gaan vaak gepaard met het nodige horten en stoten. Maar mensen kunnen wel heel goed onthouden en willen niet weer een pandemie hebben of erger. Verandering gaat er komen, hoe dan ook. De vraag is hoeveel pandemieën of wereldnatuurrampen we nodig hebben om die noodzakelijke verandering te versnellen. We staan met ons allen op een TippingPoint, alleen beseffen we dat nog veel te weinig.

Wat geef jij de lezers mee?
Kijk verder dan je neus lang is. Een probleem heeft altijd een achterliggend probleem. Zoek altijd naar de vraag achter de vraag en laat je niet misleiden door de verkooppraatjes. Het teloorgaan van de natuur, onze eigen habitat, is een serieus probleem dat we moeten oplossen met zijn allen. We praten daarbij over een grote omslag die veel energie en doorzettingsvermogen zal vergen én waarvoor ieders inzet nodig is.
By corvandijken March 4, 2021
Wat Aliaxis en Adviesbureau COR (Circular Organisation for Rebuild) met elkaar verbindt? Het streven naar een circulaire economie. Dat Aliaxis al circulaire producten in het portfolio had, was een geweldige start. Met de hulp van het bureau van Cor van Dijken werkt Aliaxis nu vlekkeloos samen met andere leveranciers met een circulaire ambitie. ‘En daarmee maken we het verschil,’ vertelt Hilbert Pool, business development manager van Aliaxis, ‘want alleen sámen maken we gebouwen echt circulair.’
By corvandijken March 3, 2021
De bouw van een circulair bedrijfsgebouw voor Uitgeverij DAVO in Deventer is officieel gestart. Het pand is voor 80% circulair: onder andere de staalconstructie, dakbedekking, sandwichgevels en wand- en vloerisolatie worden met dat uitgangspunt toegepast. Maar ook de installatie en interieuraspecten zijn circulair en demontabel. Aan het einde van de levensduur is het terugnemen van materialen voor leveranciers verplicht.
By corvandijken March 3, 2021
UNIEKE EN 100% CIRCULAIRE SANDWICHPANELEN Het circulair maken van sandwichpanelen is geen vanzelfsprekendheid. Bij standaard panelen is het staal wel her-bruikbaar, maar de PIR-isolatie is niet recyclebaar en wordt dus verbrand. Samen met zusterbedrijf InSus heeft FALK Bouwsystemen veel tijd en geld geïnvesteerd in het circulair maken van sandwichpanelen en met een positief resultaat. Met de CradleCore® isolatiekern produceert en levert FALK nu de eerste 100% circulaire sandwichpanelen ter wereld.
By corvandijken March 3, 2021
Tekst: Johan Debaere | Beeld: SQAPE
Share by: